ESĽP priznal odškodné Rómkam, ktoré sterilizovali bez súhlasu

13.11.2012 Celý región

Bratislava 13. novembra (TASR) - Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu dnes vyhovel dvom Slovenkám, ktoré sa na ňom sťažovali pre porušenie svojich práv v prípade nezákonných sterilizácií. Súd rozhodol, že sterilizácia bez súhlasu zákonných zástupcov predstavovala porušenie vtedy platnej legislatívy a porušené malo byť aj ich právo na ochranu pre krutým a neľudským zaobchádzaním. Európsky súd tiež vyhlásil, že vyšetrovanie, ktoré vo veci viedli orgány činné v trestnom konaní, nespĺňalo požiadavky na účinné vyšetrovanie. TASR informovala Poradňa pre občianske a ľudské práva.

Súd ďalej konštatoval, že Slovensko v tomto prípade porušilo "svoju pozitívnu povinnosť", a to zabezpečiť efektívnu právnu ochranu reprodukčných práv zvlášť rómskych žien ako zraniteľnej skupiny obyvateľstva. Všetky sťažovateľky boli sterilizované v Nemocnici s poliklinikou v Krompachoch ako mladistvé, bez súhlasu ich zákonných zástupcov. Európsky súd im priznal finančné odškodnenie vo výške 28.500 a 27.000 eur a právo na náhradu trov konania. Poškodené, ktoré sa na ESĽP obrátili v roku 2004, žiadali odškodné 70.000 eur.

Poradňa pre občianske a ľudské práva, ktorá sterilizované ženy zastupovala, dnešné rozhodnutie privítala. Ide celkovo o tretie rozhodnutie európskeho súdu v prospech násilne sterilizovaných rómskych žien za ostatný rok. Poradňa preto vyzvala vládu, aby uznala svoju zodpovednosť a odškodnila všetky poškodené ženy.

"Teším sa, že nám európsky súd dal po rokoch za pravdu a uznal, že nás v nemocnici sterilizovali proti našej vôli. V mene svojom aj ostatných rómskych žien európskemu súdu za to ďakujem. Zároveň ma mrzí, že na Slovensku nám nikto neveril, a že sme sa museli domáhať svojich práv až v Štrasburgu," povedala jedna zo sťažovateliek po tom, ako sa dozvedela o rozhodnutí súdu.
 

Vyberte región